Välj en sida

SM i El-Kart 

Datum: 27-28 augusti
Tid: 10.00-18.00

Tävlingsorganisationen för Prins Carl Philips Racing Pokal har glädjande fått Svenska Bilsportförbundets förtroende att under pokalhelgen även arrangera historiens första SM i El-Kart på GTR Motorpark. 

SM avgörs i en senior- och en juniorklass och alla kommer att tävla i Rotax E20-kartar. För mer detaljerad information se tävlingens Facebook-sida under Prins Carl Philips Racing Pokal. 

Prins Carl Philip är väl bekant med GTR Motorpark. På anläggningen i Eskilstunas västra utkanter har han kört klassen DD2 Master i sin egen tävling, populära gokarttävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal, de två senaste åren. 

Prins Carl Philips Racing Pokal jubilerar med sin tionde upplaga i år, men den här gången blir det utan tävlingens upphovsman och grundare i startfältet. Prins Carl Philip har i stället valt att anmäla sig till den första upplagan av SM i El-Kart, som avgörs samtidigt som Prins Carl Philips Racing Pokal 25-28 augusti.

Prins Carl Philip har tävlat på SM-nivå tidigare, men då handlade det om racing och STCC.

– Det här blir första gången jag är med och kör en gokarttävling som har SM-status. Det ska bli kul såklart, men det är många duktiga förare med så jag räknar inte med några framskjutna placeringar, säger prinsen som den här säsongen är en av förarna i Porsche Sprint Challenge Scandinavia, suppoprtklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, som prinsen tidigare tävlade i under många säsonger. 

I SM i El-Kart kommer deltagarna i senior- och junior-SM att tävla i enhetskartar, Rotax E20. Prins Carl Philip, och fler med honom, hade möjlighet att testa den helt eldrivna karten i samband med fjolårets upplaga av Prins Carl Philips Racing Pokal.

– Påtaglig skillnad. Störst är självklart motorn, som saknas, vilket är positivt, sa prinsen sedan han, tillsammans med testföraren Darrell Smith, kört några varv.

Prinsen imponerades av kartens balans och tyckte att han, tack vare kartens tyngd, kunde ta med sig mer fart in i kurvorna. Men störst intryck gjorde ändå vridmomentet.

– Häftigt! Full effekt direkt, det är så elfordonen fungerar, konstaterade han.

Prins Carl Philip ser fram emot att återigen få köra Rotax E20, den här gången i tävlingssammanhang. 

– Ny bil för alla och det ska bli intressant och se vem som snabbast kan komma underfund med den och anpassa sin körning till den.